Брой 17 (308), Година VII, 13 май 2019

В края на май стотици милиони граждани ще изберат новия Европейски парламент – единствената пряко избирана институция на ЕС.
Чрез гласа си на европейските избори гражданите ще имат възможност да определят 705-те депутати, които ще представляват техните интереси на европейско ниво.
Традиционно, европейският вот в България не се радва на особен интерес. Активността е най-ниска от всички провеждани избори в страната.
Но всички ние трябва да знаем, че Европейският парламент взема важни решения не само в каква посока да върви Европа, но и за живота на хората в отделните страни: как да се развива икономиката, как да се ограничи потреблението на енергия, как да се осигури безопасността на храните, които консумираме. С избора си определяме кой ще взема тези решения и как ще се отразят те на света, в който бихме искали да живеем. Който не гласува, не участва във вземането на решенията.
„Очевидно, за политиците са важни тези избори. Не съм сигурен колко са важни те за избирателите”, споделя в интервю социалният психолог Павел Павлов.
„Разговорът за европейските ценности е разговор за нашата идентичност. И то във време на много динамични промени”, споделя социалният антрополог Харалан Александров, който гостува в Добрич преди месец.
По думите му, нашата задача е да намерим по какъв начин такива, каквито сме – с нашата култура, ценности и фолклор, можем да присъстваме в големия свят. И да се научим да се чувстваме добре и с европейската си, и с българската си принадлежност.
И още в новия брой на вестник Седмичен ГЛАС:
- „Папа Франциск е пастир на своето папство, един модерен папа, когото хората много обичат.“ Това казва за главата на Римокатолическата църква добричлийката Венета Ненкова, която повече от двадесет години живее в Рим. Тя работи за Радио Ватикана и е лицензиран екскурзовод за католическия град - държава. По време на посещението на папа Франциск в България Венета Ненкова бе поканена да коментира визитата му в Епископската телевизия в Рим, заедно с учени и анализатори.
„Щастлива съм, че успях да проследя цялата визита у нас“, признава Ненкова, като не скрива, че за родината си говори само добро. В същото време, като мнозина наблюдатели, тя недоумява поведението на  представителите на Българската православна църква.
- Община Добрич и Община Меджидия си партнират в проект, финансиран с 6,8 млн.евро по Трансграничната програма Интеррег – ос „Добре свързан регион“. Целта е да се подобри инфраструктурата в двете общини. Началото е поставено през април 2018 г., финалът е април 2021 г
В Добрич се усвояват 4,1 млн. евро, с които се прави цялостен ремонт на бул. „Добруджа“ - участъка, водещ до квартал „Рилци“, както и на ул. „Никола Петков“ – ключова за свързването на най-големите жилищни комплекси в града. Общата им дължина е 7,6 км. 
- Има интерес към кампанията на НОИ за консултации за пенсиите. Кампанията за изчисляване на прогнозна пенсия е насочена главно към хората, на които непосредствено им предстои пенсиониране, заяви в интервю за Медийна група „Добруджа“ директорът на Териториалното поделение на НОИ –Добрич, Пламен Петров. Тази кампания касае хората, които са подали документи за пенсиониране от януари тази година. Инициативата идва след промяна на Кодекса за социално осигуряване, който е в сила от 30 април тази година. Промяната и кампанията дават възможност на хората да изберат  по-благоприятен вариант за пенсиониране. Вторият вариант за пенсия се изчислява на база осигурителен доход след 2000 г.
- Повече от две седмици жителите на кв. „Пастир“ в Генерал Тошево останаха без вода от чешмите за питейно-битови нужди.
На 25 април в 17.37 часа в РЗИ-Добрич, бе подаден сигнал за замърсена вода от чешмите на потребителите в няколко къщи на квартала. Хората забелязали, че изтича силно пенеща се вода,  със силен мирис на продукти за растителна защита. Заради неизясненото съдържание на пестициди във водата, РЗИ нареди на ВиК-Добрич, водата да бъде спряна от 20.30 часа на 25 април.
Жителите на квартала вече изчерпаха търпението си и настояха за краен срок с точна дата за възобновяване на водоподаването, който така и не получиха до редакционното приключване на броя.
- на 6 май Каварна и Тервел отбелязаха своите празници. Какво се случи в празничния ден в двете добруджански общини – четете във вестник ГЛАС.
На спортната страница: 35 години училище за шампиони в Добрич. Годишнината от създаването на Спортно училище „Георги Стойков Раковски“ беше тържествено отбелязана с церемония в зала „Добрич“, на която бяха отличени хората, допринесли най-много за просперитета на училището.
„Силата и духът на българина са световноизвестни и ние сме хората, които трябва да продължаваме тази традиция. С жар и ентусиазъм младите треньори подготвят бъдещи олимпийци”, казва в интервю директорът Николай Дяков.
И още във вестник ГЛАС: най-актуалните малки обяви, полезна информация, културен афиш, седмичен хороскоп, забавни страници, седмична прогноза за времето.