Брой 43 (283), Година VI, 29 октомври 2018

На 23 октомври за първи път Комисията по досиетата даде възможност на граждани свободно да посетят Централизирания архив за документите на тоталитарните комунистически служби, който като обект с особен статут денонощно се охранява от жандармерията.
Медийна група “Добруджа“ е сред малкото регионални медии, проявяващи постоянен интерес по темата за бившата Държавна сигурност,, за досиетата и отражението им върху развитието на демократичните промени, и върху живота на всеки един от нас.
Неочаквано голям е интересът към архива, сподели в интервю за Медийна група „Добруджа” председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов. Според него, дейността на Комисията има успех и се оценява добре от българското общество, защото „събуваме партийните пристрастия пред вратата”.
В много български медии собственици и водещи журналисти са агенти на ДС, затова нямат интерес да се говори по темата, казват авторите на книгата „БИВШИ ХОРА по класификацията на Държавна сигурност” проф. Вили Лилков и журналистът Христо Христов. Добрич е 14-ият град, където двамата представят книгата, а преди премиерата Лилков и Христов гостуваха в студиото на Медийна група „Добруджа”.
И още в новия брой на вестник Седмичен ГЛАС:
- В интервюто на броя разговаряме с Живко Марков – фондохранител в отдел „Нова и най-нова история“ на Регионалния исторически музей. Живко Марков е носител на индивидуалната Годишна награда „Добрич“ в областта на културата и науката. Наградите на изявените добричлии ще бъдат връчени на официална церемония на 1 ноември – Ден на народните будители и българските учени.
- Нови мераци за старата гара на Добрич. Сградата на старата гара да стане Културно-исторически център. Такава е идеята на групата съветници от ПП ГЕРБ в Общинския съвет в Добрич. Предложението е с решение на ОбС, чрез областния управител на област Добрич, министъра на регионалното развитие и благоустройство, да се внесе предложение в Министерския съвет за безвъзмездно прехвърляне в собственост на Община Добрич недвижими имоти – частна държавна собственост.
- В рубриката ни „Бизнес портал” представяме Деница Славова и Лилия Николова – две млади жени, които в последните три години са се посветили на професионалната  фотография. Двете заедно представят фото студио „Ефект”.
И още от темите във вестник ГЛАС:
- Червенокръстците в Добрич отбелязаха 140 години БЧК. Обявиха началото на обществена кампания за подпомагане на студенти – сираци.
- Темата за местен омбудсман в Добрич отново излезе на дневен ред. Този път предложението е на Михаел Игнатов, който е председател на временната комисия, създадена на извънредната сесия в началото на месеца за водните проблеми в града. На 25 октомври комисията проведе първото си работно заседание, на което Игнатов е поставил въпроса за създаването на такава институция и колегите му са я приели радушно.
- СБА-Добрич с отворени врати от 1 до 10 ноември за началото на акция „Зима”. Акцията цели да насочи вниманието на шофьорите за своевременна подготовка на автомобилите за експлоатация при есенно-зимни условия.
На спортната страница представяме Лазар Лазаров - помощник-треньорът на националния отбор по волейбол – жени.
И още във вестник Седмичен ГЛАС: най-актуалните малки обяви, полезна информация, културен афиш, забавни страници, седмичен хороскоп, ТВ програма, седмична прогноза за времето.