Брой 27 (267), Година VI, 9 юли 2018

Макар притеснени от метеорологичните условия, земеделските производители усилено прибират реколтата.
„Зърненият баланс на страната отново ще бъде много добър, с високо качество на зърното, независимо от падналите дъждове през последните дни”, отбеляза заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев, който през тази седмица бе гост на празника „Ръжта – хляб на мира” край Генерал Тошево.
По-ниски средни добиви от пшеница за страната в сравнение с миналата година – около 10-15% надолу, прогнозира Костадин Костадинов - председател на  Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.
Превръщаме се в най-големия производител на лавандула в света, посочи Костадинов.
„Пазар за лавандулата към момента има, но не е ясно докога ще се задържи това положение. Причината е, че количеството на площите, засети с лавандула в Добруджа, непрекъснато нараства и тези, които отглеждат между 10-20 декара, ще  се  принудят да изорат нивите си и да се откажат от производството си”, това прогнозира Тодор Маринов – производител на лавандула в тервелското село Честименско.
„Трябва да произвеждаме качествен продукт, който да мотивира хората да търсят именно  българската лавандула, а не друга”, казва в интервю за Медийна група „Добруджа” Христо Павлов - управител на „Братя Павлови” ООД.
И още от темите в новия брой на вестник ГЛАС:
- Имаме нужда от 30-35 лекари и още толкова медицински сестри, признава д-р Светозар Байчев – директор на МБАЛ-Добрич, пред Медийна група „Добруджа”. С д-р Байчев се срещаме след поредното заседание на Общински фонд „Здраве“. В дискусията участваха ръководството на болницата, началници на отделения и главната сестра на лечебното заведение.
Управителният съвет на Общински фонд „Здраве“ е одобрил подадените до момента две кандидатури за финансово и социално-битово подпомагане от млади лекари, постъпили в края на месец юни. Предвид неотложността и решаването на проблема с кадровата криза в лечебните заведения за болнична помощ, исканията на двамата млади специалисти са били  разгледани в кратки срокове и те ще бъдат подпомогнати чрез средствата, осигурени от фонда, съобщиха от организацията.
- Майките на деца с увреждания дадоха срок на Народното събрание да приеме трите закона до 1 октомври. След това ще започнат и по-ефективни действия, заяви за Медийна група „Добруджа“ организаторът на протеста в Добрич Стела Илиева. Тя отчете голямата морална подкрепа, която получават и от обществото, и от все повече организации на хора с увреждания
- Маргарита Хранова в специално интервю за Медийна група „Добруджа”. „Приятно ми  е, че отново имам възможност да бъда във вашия град. Той е прекрасен и имам много почитатели и приятели”, сподели Хранова преди началото на турнето, с което тя отбелязва 45 години на сцена. Заедно с нея на сцената в Летния театър излязоха част от колегите от последния сезон на „Като две капки вода” – Софи Маринова, Боби Турбото и победителят във формата Славин Славчев.
- Ивайло Денев от Тервел е шампион на България по ефективно шофиране на камиони. Той се пребори за титлата на националния финал в петото издание на състезанието Drivers Fuel Challenge, организирано от Volvo Trucks, което се проведе в края на юни в Боровец. Той е собственик на транспортна фирма, която разполага с 10 камиона. „Българските транспортни фирми захапаха парче от баницата и ЕС иска да си го вземе”, категоричен е Ивайло Денев.
На спортната страница: Юношите на волейболния Добруджа 07 са трети в България. Какво споделиха единствено пред Медийна група „Добруджа” момчетата, водени от Веселин Великов, след края на финалния турнир – четете в новия брой на вестник ГЛАС.
И още във вестник Седмичен ГЛАС: най-актуалните малки обяви, полезна информация, културен афиш, забавни страници, седмичен хороскоп, ТВ програма, седмична прогноза за времето.