Брой 24 (315), Година VII, 1 юли 2019

Вече 51 години съборът „Песни и танци от слънчева Добруджа” край Дебрене заема достойно място в културния, обществения и историческия календар на Община Добричка.
За седма година по време на тържественото събрание преди празника на Общината бяха оценени усилията и постиженията на най-добрите – на хората, които с постоянство, труд и характер си поставят високи цели и не жалят сили, за да ги осъществят. Тези, които имат значим принос за развитието и благоденствието на селата в общината. На 26 юни в залата на ДТ „Йордан Йовков” се проведе церемония за награждаване на отличилите се в местното самоуправление, в образователно-възпитателния процес, културния живот и художествено – творческата дейност в община Добричка. Жест на внимание бе отправен и към представители на бизнеса с най-голям принос в развитието на общината.
Кметът инж. Тошко Петков с анализ и равносметка пред Медийна група „Добруджа” в навечерието на празничния 29 юни. „Зад успехите ни стоят всекидневни усилия и отговорности”, казва кметът в обширно интервю .
И още от новия брой на вестник Седмичен ГЛАС:
- интервю с кмета на Добрич Йордан Йорданов – за решените и нерешени проблеми с инфраструктурата, водния цикъл и предстоящите избори. „Аз имам една партия към момента и тя се казва град Добрич”, споделя Йорданов.
- Добруджа –  хегемон в отглеждането на лавандула в България.
Шестото издание на националния фестивал събра в Генерал Тошево производители, агроспециалисти, собственици на дестилерии, граждани.
- По нетрадиционен начин бе даден старт на жътвата в Тервел. Сдружение „Добруджанци - Тервел”, със съдействието на земеделски стопани от региона, организира фолклорна вечер, която се проведе на стадиона в добруджанския град. Всички гости - земеделски производители, бяха облечени в народни носии, а софрите - разположени върху черги. Обичаят зажънване, курбан за плодородие, чевермета, музика и добро настроение също бяха част от празничната вечер.
- Не трябва да се допуска фракинг в гъсто населени райони като Добруджа, категоричен е инж. Огнян Кованджийски – един от най-утвърдените ни специалисти по находища и сондажи. „Интензификацията означава обработване на пластовете за създаване на изкуствени пътища и канали, което е точно чист фракинг, макар и да избягват тази дума”, обясни експертът. „Неизбежно е, по друг начин няма как да се добива газ в находище „Спасово“. Понеже там има газ, който не е под налягане, в много плътни колектори”, добави той. Според него, единствената възможна технология в случая дори попада под забраната на мораториума в България за проучване и добив на шистов газ – като думата „шистов“ също целенасочено се избягва в инвестиционното намерение”, подчерта в интервюто си за Медийна група „Добруджа” експертът.
- Красивата и магнетична местност край язовир „Дрян” събра за поредна година стотици любители на фолклора на седмия Еньовски събор на родовете и традициите.
На спортната страница:
Новият старши треньор на „Добруджа“ Светослав Петров изведе в сряда вечерта „жълто-зелените” на стадион „Дружба“ за първа тренировка преди новия сезон. „Моята най-важна цел е да направим „Пионер“, както и да създадем възможност колко може повече наши футболисти да играят в мъжкия футбол”, заяви на първата пресконференция след завръщането си Светослав Петров.
„С толкова амбициозен треньор няма как да не сме първи”, сподели председателят на УС на „Добруджа” Валентин Василев.
И още във вестник ГЛАС: най-актуалните малки обяви, полезна информация, културен афиш, седмичен хороскоп, забавни страници, седмична прогноза за времето.