Брой 21 (261), Година VI, 28 май 2018

„Няма друг патриотизъм на българите, освен езика. Ние живеем в езика, а той ще надживее не само нас, не само нашите политици, той е надживял няколко Българии, надявам се няма да надживее сегашната. Този език в този фундамент, езикът, който Дмитрий Сергеевич Лихачов нарече „държава на духа”. Този език ни създава като българи. Ние сме българи, благодарение на него.”
Това е част от словото на журналиста, полиглот Бойко Василев пред добричкото учителство по повод Деня на българската просвета и култура. Водещият на „Панорама“ по БНТ произнесе през тази година тържественото слово на 21 май, по време на концерта в Огледалната зала „Нели Божкова”, на който бяха наградени изявени педагози. 29 преподаватели от добрички училища получават престижните отличия за изключителен принос за развитие на образованието в Добрич.
Вдъхновяващото слово на Бойко Василев може да прочетете в новия брой на вестник Седмичен ГЛАС.
И още от темите:
- Над 2,7 тона капачки събра Добрич в кампанията за подкрепа на болницата. „Предавайте само пластмасови капачки, а не всякакви отпадъци!”, призовават организаторите, който се натъкнали на батерии, детски играчки, самобръсначки и всякакви пластмасови отпадъци между капачките.
- На 18 септември ще е следващото заседание по делото, с което „Русгеоком БГ“ ЕАД обжалва решението на РИОСВ – Варна, за неодобряване на инвестиционно предложение, свързано с добива на газ в района на община Генерал Тошево. На 22 май в Административен съд – Варна, се проведе първо заседание по делото. По същото време пред съда бе организиран протест, в който се включиха жители на Генерал Тошево, Добрич и Варна.
- 35-годишен мъж от Крушари вилня в Спешното отделение на добричката болница.
В интервюто на броя представяме бизнесмена Иван Сапунджиев. „Междуфирмената задлъжнялост в страната е прословута. Държавата не създава нормативен документ, който да ангажира длъжника да се разплати на време. Защото, ако създаде такъв документ, тя първа ще падне под неговите удари. Практически тя е най-големият длъжник. От нея тръгват обществени поръчки. Изпълнителят не плаща на подизпълнителя, той - на търговци като нас и т.н. В условията на България човек трябва да бъде гъвкав, за да оцелява”, казва Иван Сапунджиев.
В рубриката „Животът е пътуване” се отправяме в посока замък „Равадиново” – Созопол - река Велека. „През летните месеци за предпочитане е пътуванията да са кратки -  в рамките на един ден да се обходят повече интересни места”, казва нашият гид Зорница Рашева и предлага едно незабравимо преживяване по южното Черноморие.
На спортната страница: Футболният тим на Добруджа завърши сезона непобеден, отбеляза 101 гола. Симеон Симеонов сложи край на кариерата си с купа и медал.
И още на страниците на вестник ГЛАС: най-актуалните малки обяви, полезна информация, културен афиш, забавни страници, седмичен хороскоп, ТВ програма, седмична прогноза за времето.