Брой 14 (305), Година VII, 8 април 2019

Анонсираното от министъра на образованието Красимир Вълчев префокусиране на образователната система, което трябва да се случи в близката една година, е темата в новия брой на вестник Седмичен ГЛАС. В рамките на граждански диалог „Европа в нашия дом” Вълчев се срещна с учители и директори на учебни заведения от Добрич в залата на Младежки център „Захари Стоянов”. По думите му, фокусът ще се смени от документа към креативността и това качество ще се стимулира занапред.
По темата разговаряме и с Камен Киров – преподавател по философия в Езикова гимназия.
„Обричащо е, ако ученик свикне, че трябва да изпълнява само онова, което се изисква в учебната програма през дванадесетте години в училище”, смята той. „Ако интересът на един ученик стига само до това да си изкара оценката, това е пагубно, обрича любопитството. В крайна сметка, самото образование, ако разгледаме една учебна програма, е минимумът. Дори да имаш шестица по всичко – това е прекрасно. Но имаш минимума, който да те направи частично адекватен в обществото”, категоричен е младият учител.
И още от новия брой на вестник ГЛАС:
- Интервю с  народния представител от „Обединени патриоти“ Йордан Йорданов, който бе избран за член на Националния изпълнителен комитет на ВМРО на проведения в края на март конгрес на партията. „Евроизборите ще определят дали преди местните няма да има парламентарни”, казва Йорданов.
- В рубриката „Бизнес портал” разговаряме със Здравко Здравков – управител на добричката фирма „Грийн лайн”, която спечели наградата за иновативен продукт - руски  течен тор „Благо”, на последното издание на международната селскостопанска изложба „Агра”. 
- В „Животът е пътуване“ се отправяме заедно с нашия гид Зорница Рашева към Обединените арабски емирства, за да се насладим на разкоша и многообразието в Дубай.
Дубай е мястото, което, колкото и пъти да посетите, винаги ще Ви учуди с нещо ново. Това е единственият град в света, който се развива с толкова бързи темпове.
- Духовият оркестър - духът на Добрич. С изцяло нов репертоар Духов оркестър – Добрич, посреща своя 55-годишен  юбилей. Тържественият концерт е на 11 април от 18.30 часа в зала „Добрич”. Стоян Монов – диригент на Духовия оркестър, и Росица Бояджиева – флейтист, гостуват в  рубриката ни „Моят град“  по повод юбилейния концерт.
- Посланикът на САЩ Н. Пр. Ерик Рубин бе на работно посещение в Добрич на 4 април. „Много се радвам, че има толкова много страхотни инвестиции и търговски партньорства в Добрич между България и САЩ, които са в момента в разцвета си”, заяви посланикът на САЩ. Той отбеляза, че целта на разговора с кмета е била намирането на сфери, в които да поставят приоритети за партньорство. Сред възможните съвместни проекти са такива за подобряване на инфраструктурата, опазване чистотата на атмосферния въздух.
На спортната страница: С фотодокументална изложба бе поставено началото на честванията на 100-годишнината на футбола в Добрич. Тя е подредена във фоайето на Регионална библиотека „Дора Габе” и бе открита в четвъртък, 4 април, от директора на библиотеката Невяна Христова, журналиста Илия Кишишев и Никола Конанов – рекордьор по мачове за „Добруджа“. Интересът към събитието бе много голям. Бивши и настоящи футболисти и треньори на „Добруджа“, техни роднини и приятели и много жълто-зелени фенове бяха гости на откриването на изложбата и с много емоция научиха или си припомниха за отминалите славни времена. Експозицията проследява историята на футбола в Добрич през изминалите 100 години. Тя включва множество архивни снимки и материали от всички периоди в развитието на играта в града, бутонките и фланелката на Никола Конанов, вратарския екип на Райчо Атанасов, жълто-зеления шал на Иван Георгиев и дори топката от победата над „Левски“ в „А” група през 1991 г. Те ще бъдат изложени в библиотека „Дора Габе“ до 17 април. На изложбата разговаряхме и със съпругата и правнука на легендата Йордан Инджев – част от славния отбор, който за първи път влиза в „А” група.
 
И още във вестник ГЛАС: най-актуалните малки обяви, полезна информация, културен афиш, седмичен хороскоп, забавни страници, седмична прогноза за времето.